Osvěžující a nápadité chutě různých druhů koktejlů zpestří nejen každou oslavu či party, ale třeba i dlouhý letní večer. Které koktejly patří u nás k nejoblíbenějším, jaké jsou jejich ingredience a jak je vlastně připravit i doma?
Příprava koktejlu
Základem je vysoká sklenice na míchání, šejkr, popř. mixér. Pokud koktejl nemícháme přímo ve sklenici, v níž se bude podávat, přelívá se z míchací sklenice tzv. strainerem (barovým sítkem), které lze koupit ve velkých obchodech v domácích potřebách nebo jednoduše na internetu. K drcení některých ingrediencí použijeme drtítko nebo stačí i vařečka. Šejkr lze nahradit zavařovací sklenicí s víčkem na drátek.
Mojito
Velice populární kubánský koktejl. Vyrábí se z bílého rumu (nejlépe Havana), čerstvých lístků máty, třtinového cukru nebo sirupu, limetky či šťávy z ní a perlivé vody nebo sody.
Podobně se připravuje i Cuba libre (bílý rum, cola, limetka).
Nealko verze: Místo rumu smícháme limetkovou šťávu, sirup a sodu nebo jednoduše minerálku.
Piňa Colada
Sladký nápoj z Karibiku, kde se vyrábí z čerstvého kokosu a ananasu. U nás lze použít kokosový krém nebo sirup a ananasový džus. Promixované suroviny se pak dolijí bílým rumem.
Nealko verze: Můžeme doplnit i smetanu.
Sex on the Beach
Vyloženě letní koktejl navozující, jak název napovídá, atmosféru romantiky na pláži. Má různé varianty, nejčastěji se připravuje z vodky, broskvového likéru a ovocného džusu dle chuti a přímo ve sklenici na podávání. Zdobí se ananasem, pomerančem a koktejlovou třešní.
Nealko verze: Lze smíchat několik druhů džusů, třeba brusinkový, ananasový a broskvový.
Tequila Sunrise
Pochází z Arizony a název je podle barvy, která připomíná východ Slunce. Připravuje se z tequily, pomerančového džusu a grenadiny (sirup z granátových jablek). Tequila a džus se smíchají, po přidání grenadiny již nemícháme.