Autorkou České vegetariánské kuchařky je Hana Procházková, fotografie jsou od Vladimíra Doležala a ilustrace nakreslil Miloslav Martenek. Vyšla roku 2006 v nakladatelství Dona v brožovaném vydání. Má 125 stran a 4 strany barevných fotografií na křídovém papíře. Mottem je „Praktická kuchařka pro vegetariány a nejen pro ně.“Podle autorky je 350 receptů, které kuchařka obsahuje, výsledkem patnácti let bezmasého vaření v českých podmínkách. Objevují se v nich jak typická česká jídla, ale upravená vegetariánsky tak jídla zahraniční. Častou ingrediencí je sója (sójové maso, kostky, granulát), doporučuje i náhrady za majonézy (sojanézu) a uzeniny (Klaso – produkt racionální výživy vyráběný ze základní suroviny, kterou je obilná bílkovina).
Mezi pokrmy, které v České vegetariánské kuchařce najdeme, patří polévky, rychlovky a chuťovky (topinky, toasty, slané palačinky, omelety, omáčky), minutky a další jídla ze sójového masa, vegetariánské guláše (sýrový, s rajčaty a paprikou, s křenem, ale třeba i celerový), zeleninová, bramborová a houbová jídla, těstoviny (špagety, makarony, nudle, gnocchi), pokrmy z luštěnin a obilovin, slané pečivo (sýrové, bramborové, domácí chléb), saláty (těstovinové, zeleninové, bramborové), pomazánky, sladkosti a moučníky.
Plusy České vegetariánské kuchařky:
Stručné, přehledně řazené recepty.
Široký záběr různých pokrmů od hlavních chodů po pomazánky.
Česká, vyloženě regionální i světová jídla (italská, čína).
Snaha zařadit i pokrmy, které jsou jinak považovány za vyloženě masové (třeba guláše).
Mínusy kuchařky:
Málo fotografií.
Někoho může odradit časté používání sóji (velkou část knihy tvoří recepty se sójou – minutky, zapékané pokrmy, pokrmy se sójovou omáčkou).
Chybí více pokrmů z ovoce (kompoty, saláty).