Děti, Výživa

Parní hrnec, nedocenitelný pomocník při malých dětech

Narodilo se vám miminko a přemýšlíte nad tím, jak zajistit potřebnou kvalitu příkrmů a jak celkově skloubit péči o dítě s vařením? Pomoci vám může parní hrnec.

Proč vůbec vařit příkrmy

Nejprve se ale zaměřme na to, proč vůbec vařit příkrmy. Výrobci dětské výživy argumentují ve prospěch svých výrobků tím, že obsahují vše důležité v té nejvyšší kvalitě. Podsouvají maminkám argument, že tolik druhů zeleniny svému dítěti poskytnout nemůže, že do příkrmů nedodá potřebné vitamíny a cenné oleje. Je to tak opravdu?

Faktem zůstává, že připravovat jídlo pro malé dítě, příkrmy počínaje, je náročné, a nelze aplikovat postupy našich maminek a babiček, kdy se zpravidla mírně nedochutila nebo nedosolila strava dospělých. Nároky dítěte na výživu se mění v průběhu dětství a nejsou shodné s nároky na stravu dospělého. Není však pravdou, že by bylo nemožné se s těmito požadavky na výživu dítěte seznámit a začít podle nich připravovat kvalitní jídlo. Chce to jen čas a nasazení, a možná i trochu kuráže odolávat reklamám a tomu, co řeknou druzí.

Jak připravit kvalitní jídlo pro kojence a batole?

Kvalitní příkrm nesestává jen z kvalitních a pestrých surovin, které respektují výživová doporučení pro dítě daného věku. Důležitý je i způsob tepelné úpravy.

První možností je ovoce i zeleninu zezačátku dusit nebo vařit, tímto způsobem však jídlo nezachovává potřebné živiny, zejména vitamíny. Alternativním způsobem, který se osvědčil v mnoha rodinách, je používat parní hrnec, v němž můžete připravovat několik pokrmů najednou, a to při zachování maxima živin a vitamínů.

Jaké jsou hlavní přednosti vaření v páře? Kromě toho, že se jedná o nejšetrnější způsob tepelné úpravy jídla, díky němuž v něm zůstává maximum živin, je jeho předností i rychlost. A co oceníte vy stejně jako malí strávníci – jídlo připravené v parním hrnci si zachovává svoji autentickou chuť, a proto je ideálním řešením právě pro příkrmy. Malé dítě se s novými chutěmi teprve seznamuje, a je proto důležité, aby je poznalo v jejich pravé podobě – mnoho lidí teprve po zkušenosti s jídlem připravovaným v páře poznalo, jak skutečně chutná hrášek, fazole nebo čerstvá ryba.

Mohlo by zaujmout...