Pokud patříte k milovníkům dobré kávy, víte, že ta kvalitní je sice o něco dražší než obyčejná, ale její chuť stojí za všechny peníze, hlavně po ránu. Mluvíme zde o kávě Arabika nebo Robusta, kdy záleží na přípravě a samozřejmě na naši chuti, pro kterou kávu se rozhodneme.
Porovnejme tyto dvě odrůdy:
– o něco levnější, ale ve světě stále více žádaná je Chutná káva Robusta:
- odolnější
- méně náročná na pěstování
- obsahuje více kofeinu
- krémovější
Patří zde například kofeinová bomba káva India Cherry AA Robusta 100%, zrnková. Vyznačuje se vysokou kvalitou, nese označení AA, což znamená že jde o kvalitní kávové zrna stejné velikosti. Specifikuje ji bohaté, krémové a intenzívně hořké aróma, s příchutí koření, oříšků, v puse ponechává příchuť čerstvě, pečeného chleba. 100% Robusta má vysoký obsah kofeinu, je dobrý životabudič, pokud potřebujete dlouho pracovat nebo se učit.
– Arabica, se považuje za vzácnější
- náročnější na pěstování
- obsahuje méně kofeinu
- má lepší a vyváženou paletu chutí
- na kávových trzích patří k dražším
Jako příklad uveďme kávu Indonesia Kopi Luwak 50g, cibetková, zrnková káva, která patří mezi prémiové odrůdy díky své jemnosti, exotice, vzácnosti a ceně, řadí se mezi nejdražší kávy světa. Specifikuje ji hnědá barva, pronikavá vůně, krémová chuť oříšků, likérů, tóny čokolády a karamelu, vše doplněné jemnou hořkostí. Jaký je vůbec původ této kávy? Zralý kávový plod sní cibetka, jedná se o kunovitou šelmu, která se živí mimo jiné i dužninou kávových bobulí. Nepoškozené kávové zrno se pak vyloučí formou trusu, důkladně se očistí a připraví k dalšímu zpracování.
Na stránkách cafepoint.sk najdete více druhů výborných káv, také návody na přípravu. Doporučení, jak si vybírat kvalitní mletou nebo zrnkovou kávu a spoustu jiných praktických rad. Pokud jste právě dostali na kávu chuť, můžete si ji rovnou zde koupit.