Glykemický index je číslo, které udává, jak rychle se sacharidy z dané potraviny dostanou do vaší krve a jak moc a jak rychle zvednou zde přirozenou hladinu cukru v krvi. Proč je důležité vědět, jaká potravina má nízký a jaká naopak vysoký glykemicky index při snaze shodit přebytečná kila?
Jak nás glykemický index ovládá?
Pokud přijmeme potravinu, která má vysoký glykemický index, což většinou znamená, že se jedná o potravinu bohatou na jednoduché cukry, které jsou rychle vstřebatelné, dochází k tomu, se prudce zvýší hladina cukru v krvi. A protože naše tělo neustále pracuje a buňky spotřebovávají energii, kdy nejjednodušší a nejlepší forma energie je dodávána právě v cukrech, a nastává moment, kdy se hladina krevního cukru sníží stejně tak rychle, jako se zvýšila. Tento jev vyšle signál do mozku, který začne jednat a spustí se řetězec dalších reakcí.
Záchvatovité přejídání
Prudké snížení hladiny cukru v krvi vyšle signál do mozku, který spustí reakce, aby se předešlo hladovění. Mozek tedy vyšle signál, který říká, že máme hlad. A přepadne nás nepředstavitelná chuť k jídlu a často se vrháme po nezdravých potravinách, které opět rychle zvednou naši hladinu krevního cukru, abychom utišili naše tělo a mozek, které volá po další dávce.
Začarovaný kruh
Tím, že pojídáme stále další a další potraviny s vysokým glykemickým indexem dostáváme se do kolotoče, ze kterého se nedá jen tak vystoupit. Pokud se budete snažit držet se od sladkého dál nebo se trápit hlady, bude problém horší. Pro úspěšnou změnu jídelníčku je dobré začít postupně a hlavně nehladovět. I tak se ale připravte na chvíle, kdy budete mít chuť sníst celou skříň se sladkostmi, a obrňte se pevnou vůlí.
Jaké potraviny mají nízký glykemický index?
A jak zjistím jaký má potravina glykemický index? Existuje celá řada tabulek, které uvádí hodnoty glykemického indexu a platí, že čím nižší, tím lepší. Velmi nízký glykemický index má zelenina, určité druhy obilovin a jiné zdroje komplexních sacharidů. Naopak vyšší glykemický index najdeme u sladkého ovoce.